Skip to content

Els recursos fitogenètics

Banc de germoplasma de les Illes Balears

Es coneix per recurs genètic aquell material genètic de valor real o potencial, entenent-se per material genètic tot material d’origen vegetal, animal, microbià o d’altra naturalesa, que contingui unitats funcionals d’herència. Per tant, els recursos genètics fan referència a la part de la diversitat genètica que té o podria tenir un ús pràctic.

Degut a l’amenaça que suposa l’erosió genètica, els organismes i les institucions d’arreu del món estableixen diferents mesures per evitar la pèrdua de diversitat, entre les quals hi trobem les col·leccions.

Les col·leccions ex situ són les que es duen a terme fora de l’hàbitat natural de les espècies, i són un complement molt important per a la conservació in situ, la que ocorre en els hàbitats naturals o en les explotacions de producció agrària, en el cas de les espècies cultivades. Solen ser mantingudes per bancs de gens nacionals i internacionals, per garantir la conservació a llarg termini i la disponibilitat dels recursos per als usuaris.

L’IRFAP és un dels organismes al que a nivell autonòmic se li han atribuït funcions de conservació de recursos fitogenètics. L’entitat compta amb diferents col·leccions ex situ, entre les quals en trobem de naturalesa in vivo (planta viva) i ex vivo (teixits de planta conservats a partir de diferents tècniques):

Finca

Col·lecció

Son Real

S’Alqueria Vella, Parc de Llevant

Planícia

Col·lecció in vivo de cirerer

Raixa

Col·lecció in vivo de cítrics

Per això, d’acord amb la normativa vigent, l’IRFAP posa a disposició del sector aquelles varietats que es conserven al Banc de Germoplasma de les Illes Balears.

Catàleg de varietats locals

Els recursos fitogenètics per a l’alimentació i l’agricultura són motiu de preocupació comuna a tots els territoris, atès que tots ells depenen en gran mesura dels recursos procedents d’altres llocs, especialment de llocs on l’agricultura ha tingut i continua tenint tradició i presència en la societat. Aquests recursos, tant les llavors i el material de propagació vegetatiu com el coneixement associat, que són una contribució passada, present i futura de l’agricultura, actualment estan sotmesos globalment, a un procés d’erosió i pèrdua.

Els models agrícoles moderns, fruit de la revolució verda, han conduït, entre moltes altres conseqüències, a simplificar els agrosistemes i a reduir-ne la biodiversitat, tant de l’entorn silvestre com de l’agrícola, fet que ha comportat una debilitat més gran davant els canvis.
Malgrat tot, les Illes Balears gaudeixen d’una rica biodiversitat agrícola. El seu caràcter insular, junt amb la diversitat de climes i terres i la cultura pagesa, han generat un ample ventall de varietats locals. D’aquí la importància de preservar aquesta riquesa única.

El Decret 13/2018, de 18 de maig, pel qual es crea el Catàleg de les varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears té per objecte crear i regular el Catàleg de varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears, establir les condicions per inscriure-hi varietats locals i crear la Comissió de Varietats Locals de les Illes Balears.

L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears ha creat un lloc web el catàleg de Varietats Locals de les Illes Balears per tal d’inventariar les col·leccions de varietats locals.

Podeu accedir a la web a través d’aquest enllaç: catàleg de Varietats Locals de les Illes Balears

Cessió de material vegetal

Procediment d’accés als Recursos Fitogenètics per a l’Agricultura i l’Alimentació (cessió de material vegetal de multiplicació vegetativa)

El Reial Decret 429/2020, de 3 de març, pel qual s’aprova el Reglament sobre accés als recursos fitogenètics per a l’agricultura i l’alimentació i als cultivats per a l’ús amb altres finalitats, i es modifiquen diversos reials decrets en matèria de productes vegetals, estableix el procediment d’accés als recursos fitogenètics per part dels agricultors per al cultiu a la seva pròpia explotació.

Aquest decret, faculta a les col·leccions de recursos fitogenètics i, per tant, a l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears, a cedir petites quantitats d’aquests recursos a pagesos, amb la finalitat de cultivar-les en la pròpia explotació.

Per això, d’acord amb la normativa vigent, l’IRFAP posa a disposició del sector aquelles varietats que es conserven al Banc de Germoplasma de les Illes Balears.

D’acord amb la normativa vigent, l’IRFAP posa a disposició del sector aquelles varietats de fruiters que es conserven al Banc de Germoplasma de les Illes Balears.

La sol·licitud de material ha d’ajustar-se al calendari de cessió de gemmes indicat i registrar-se per algun dels mitjans de registre autoritzats per la CAIB.

En el cas de les persones jurídiques, serà obligatori presentar-la per registre telemàtic d’instància general de la CAIB, adjuntant la sol·licitud de material degudament emplenada i signada pel representant de l’entitat.

En les dates indicades de lliurament de material, es contactarà amb el sol·licitant per a la recollida de material a la seu de l’IRFAP (C/ Eusebi Estada, 145. 07009 Palma).

Calendari de cessió de gemmes

Cultiu

Sol·licituds

Lliurament de material

Vinya, ametller i fruita dolça

De l’1 de novembre al 31 de desembre

De l’1 de gener al 29 de febrer

Garrover i taronger

De l’1 de març al 30 d’abril

De l’1 de maig al 30 de juny

Cultius disponibles: vinya, ametller, garrover, taronger, cirerer, albercoquer, prunera i pomera

Back To Top
Search