Skip to content

Investigació pesquera i aqüícola (LIMIA)

El Laboratori d’ Investigacions Marines i Aqüicultura, està situat al port d’Andratx, al sudoest de Mallorca. Aquesta instal·lació compta amb una nau d’experimentació per a espècies marines i un polígon de gàbies. Les gàbies estan situades a l’interior del port, on la batimetría és de 5 a 8 metres. Aquesta instal·lació se ha destinat a l’engreix de les diferents espècies amb les que ha treballat el centre. Concretament les gàbies han donat suport al mantenimient per a repoblació i cultiu experimental, entre d’altres de dèntol, llop, morrudes, sirvioles o corbina.

Va començar el seu camí l’any 1980, quan es va crear l’Estació d’Aqüicultura. La filosofia inicial del centre fou la investigació i el desenvolupament de tècniques de cultiu i d’engreix d’organismes marins i de recolzament al sector pesquer per a diversificar la seva producció.

Poc a poc, l’actividad del centre es va anar diversificant i es va obrir a altres camps d’investigació, tots ells dins del mon de la biologia marina: aplicació de la legislació comunitaria en materia de recursos marins, marisqueig, piscicultura i astacicultura, repoblacions, subministrament d’al·alevins i recolzament tècnic a cooperatives piscícoles, estudi de pesqueríes, erradicació de Caulerpa taxifolia, seguimient de les zones de producció de mol·luscs, estudis de pesca recreativa, mapes zoosanitaris, localització de zones aptes per a la instal·lació de gàbies,….

Les instal·lacions

Les primeres instal·lacions es van reformar entre 2004 i 2005 i es va canviar el nom pel de Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) per l’evolució de la filosofia del centre que, sense perdre de vista la investigació en aqüicultura, potencia els altres camps de la biologia marina en els que ja treballava; i si en un principi el centre recolzava tècnicament a particulars i a institucions, la col·laboració amb altres institucions investigadores s’ha incrementat. Es realitzen investigacions conjuntes amb centres de les Balears: la Universitatd de les Illes Balears (UIB), amb l’IMEDEA y l’IEO; i amb grups de altres comunitats autònomes: CSIC de Blanes, IRTA; universitats, etc.

Imatges de les instal·lacions i de diferents projectes d’investigació que es desenvolupen al LIMIA

També segueix oberta a la formació, acollint a becaris de master i tesis, i a l’educació, amb visites de centres escolars i de formació profesional.

El LIMIA consta de dos edificis i un polígon de gàbies: la casa del Farer, a la qual trobam els despatxos, la biblioteca, la sala de juntes i el laboratori de genètica, i la nau d’experimentació, dins la qual hi ha el laboratori sec, el laboratori d’histologia, el laboratori humit, la sala de tancs i els vestuaris.

Més informació:

Grau, A., Pastor, E., Riera, F. 2000. L’estació d’aqüicultura del Govern de les Illes Balears (Port d’Andratx, 1982) (I). Pàmpol, 1:20-22. pdf (Català)
Incubadora para especies en extinción. 2009. Baleópolis. El mundo. 28: 1-2. pdf (Castellà)
Vida para el mar. Diario de Mallorca.2008. pdf (Castellà)

Projectes

PROJECTES ACTUALS:

Prefishfarm (enllaç a la web)

El projecte Prefishfarm modernitzarà, mitjançant IA, les unitats productives del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura de l’IRFAP, ubicades en el Port d’Andratx.
Projecte de col.laboració publicoprivada del Pla Estatal d’Investigació Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023, cofinançat per la Unió Europea. Aquest projecte te com objectius:

  • Implantació d’un model d’aqüicultura de precisió
  • Millora de la productivitat de les granges marines
  • Mitjançant la IA, es prendran decisions sobre l’alimentació dels peixos

Metaraor (enllaç a la web)

Aquest projecte d’investigació cerca entendre com la variació en el comportament dels peixos afecta la dinàmica de les poblacions explotades i com se pot emprar aquesta informació per a millorar la gestió pesquera. Actualment, no se sap bé com la variabilitat del comportament individual influeix en el destí de les poblacions, tot i que hi ha indicis de que la pesca pot canviar el comportament dels peixos i afectar els ecosistemes marins.

El projecte es divideix en quatre parts principals:

  • WP1 (Estudi del comportament): S’investigarà l’espècie de peix raor (Xyrichtys novacula) per a determinar quant del seu comportament està influït per factors ambientals i quant per la genètica. Per això, s’utilitzaran etiquetes electròniques i instruments genòmics.
  • WP2 (Connectivitat de poblacions): S’analitzarà com se connecten les diferents poblacions de peixos, que sovint funcionen com un gran sistema (metapoblació). S’utilitzaran simulacions, marcadors genètics i analítiques d’otòlits per entendre aquesta connectivitat.
  • WP3 (Modelat de poblacions): Amb tota la informació recopilada, es crearà un model detallat de la metapoblació que tendrà en compte el comportament de cada peix individual.
  • WP4 (Divulgació i gestió): Els resultats del projecte es compartiran amb la societat i els gestors pesquers a través de tallers per avaluar com el comportament dels peixos pot utilitzar-se per millorar la gestió de les pesqueres en el present i en el futur.

Petits taurons Acció Stellaris (enllaç a la web)

El projecte aborda el declivi crític dels condrictis (taurons i rajades) a nivell global i en particular a les Illes Balears, on la pressió pesquera ha causat pèrdues massives i un 60% de les espècies estan amenaçades. Tot i els esforços de reducció pesquera i les Àrees Marines Protegides, la recuperació d’aquests depredadors clau ha estat limitada, en part per la manca de consciència històrica i el concepte de “shifting baselines”.

En resposta, el projecte se centra en la recuperació de poblacions mitjançant la incorporació artificial de nous individus, a través de la cria en captivitat i alliberaments controlats. Iniciat el 2023 ,amb diverses col·laboracions, busca no només la repoblació, sinó també aprofundir el coneixement biològic d’aquestes espècies, començant pel gatvaire, tot plegat sota un maneig ètic i amb enriquiment ambiental.

GenAlitrack

L’objectiu d’aquest nou projecte serà enriquir el coneixement general sobre els treballs experimentals ja començats. En particular en dues noves àrees: La caracterització genètica de les poblacions i la monitorització d’individus criats en captivitat i alliberats al medi marí.

La seqüenciació genètica dels gatvaires serà la base sobre la qual establir una monitorització continuada d’aquestes comunitats, que permet detectar canvis abans de que els potencials impactes siguin evidents. Mentre que la monitorització de la cria en captivitat i el seu posterior alliberament aportarà informació clau per a futurs plans de repoblació i gestió d’aquesta espècie.

La major part dels gatvaires al LIMIA s’han beneficiat d’un programa d’enriquiment ambiental que promou el seu comportament natural i el seu benestar en captivitat. El seu seguiment mitjançant telemetria acústica una vegada alliberats permetrà obtenir informació important respecte als beneficis d’aquest procés. Aquest seguiment serà possible gràcies a la Balearic Tracking Network (BTN) que l’IMEDEA-CSIC ha creat i mantingut dins de l’European Tracking Network (ETN).

Envirobass (enllaç a la web)

Aquest projecte té com a objectiu global, entendre els efectes de diferents estratègies d’enriquiment ambiental sobre el benestar dels peixos en captivitat. Les estructures i els corrents d’aigua s’utilitzaran com a estratègies d’enriquiment per avaluar els seus efectes sobre el comportament, la fisiologia i les capacitats cognitives del llop (Dicentrarchus labrax) com a model experimental .

PROJECTES FINALITZATS:

Aqüicultura integrada: experiència pilot per al desenvolupament de sistemes de cultiu multitròfics” (2008-2011)

Nutrició i alimentació de paralarves i subadults del pop de roca (Octopus vulgaris) (2011-2012)

Projecte de recuperació de la cranca mediterrània (Maja esquinado)

ALTRES PROJECTES EN ELS QUE HA PARTICIPAT EL LIMIA:

El LIMIA ha participat en un seguit de projectes JACUMAR (projectes finançats per la Junta Assessora Nacional de Cultius Marins, Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient). A continuació trobareu els enllaços als informes finals d’execució dels projectes:

Per a més informació, podeu visitar la pàgina de JACUMAR.

Notícies

Back To Top
Cercar