BANC DE GERMOPLASMA DE LES ILLES BALEARS
Col·lecció de les varietats tradicionals d’olivera per a la seva conservació i inclusió en el Banc de Germoplasma de les Illes Balears
Antecedents
Un dels reptes que persegueix el Pla d’Acció de Biodiversitat Cultivada aprovat el 15 de març de 2022, és dur a terme actuacions de prospecció, regeneració i multiplicació de recursos fitogenètics.
Des de l’aprovació dels Estatuts de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) pel ja derogat Decret 28/2014, de 27 de juny, es van atorgar a l’entitat com objecte les competències de “Millorar i conservar els recursos genètics animals i vegetals”. En aquest sentit, una de les línies de conservació essencials és la del banc de llavors de varietats tradicionals d’hortícoles i herbàcies extensives.
A partir d’aquí l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) l’any 2024 executa la plantació d’una col·lecció varietats tradicionals d’olivera amb l’objecte de conservar-les i caracteritzar-les i poder difondre els resultats al sector.
Objectius i justificació
El projecte de col·lecció de les varietats tradicionals d’olivera persegueix com a objectiu principal la conservació de recursos fitogenètics de les diferents varietats tradicionals d’olivera de Balears.
Amb tot, es pretenen assolir també els següents objectius específics:
- Caracteritzar la planta, els fruits i el producte final transformat de cada varietat tradicional.
- Conèixer els paràmetres de producció, el comportament agronòmic i els rendiments de producte transformat de les diferents varietats estudiades.
- Incloure les varietats conservades i caracteritzades als catàlegs i registres pertinents.
Metodologia
La col·lecció de les varietats tradicionals d’olivera es troba ubicada a la finca de s’Alqueria Vella, seu central del Parc Natural de la península de Llevant, situada al recinte 48 de la parcel·la 37 i del polígon 5 del terme municipal d’Artà.

La plantació s’executa amb un marc de plantació de 9 x 9 m. De cada una de les accessions que es volen conservar, se’n planten 3 repeticions. A continuació, es llisten les accessions amb el seu número de BGIB i l’estat d’inclusió a catàlegs i registres:
Taula 1. Llistat d’accessions conservades al Banc de Germoplasma de les Illes Balears (BGIB) d’olivar. Estat respecte la inclusió en el Catàleg de Varietats Locals de les Illes Balears (Catàleg VLIB); estat respecte la inclusió en el Registre de Varietats Comercials (Comercial), en el Registre de Varietats de Conservació (Conservació) o la consideració de Descripción Oficialmente Reconocida (DOR), tots ells gestionats per l’Oficina Española de Variedades Vegetales (OEVV).
Varietat tradicionals
Catàleg VLIB
Registres OEVV
Morisca de Mancor
Sevillina o sevillí (palomar)
Sevillí (aglandau)
Mallorquina
Olivoner (desconeguda a)
Desconeguda b
Bonany
Menorca o de la terra
Petita de Menorca
Inclosa
Inclosa
Inclosa
Inclosa
Inclosa
No inclosa
No inclosa
Inclosa
No inclosa
Comercial
–
–
DOR
–
–
–
DOR
DOR
Varietat foranes comercials
Catàleg VLIB
Registres OEVV
Empeltre
Arbequina
Picual
No aplica
No aplica
No aplica
Comercial
Comercial
Comercial
Per a cada una de les accessions no caracteritzades, considerant les no caracteritzades com les que no es troben incloses en el Catàleg de Varietats Locals de les Illes Balears (Catàleg VLIB), el Registre de Varietats Comercials (Comercial), el Registre de Varietats de Conservació (Conservació) o amb Descripción Oficialmente Reconocida (DOR), es pretén dur-ne a terme la caracterització a partir de les directrius establertes per olivera per la Unió Internacional per a la Protecció de les Obtencions Vegetals (UPOV). Les directrius es poden trobar a https://www.upov.int/test_guidelines/es/.
Quan s’ha caracteritzat cada accessió, les dades de la mateixa s’inclouen al Catàleg de Varietats Locals de les Illes Balears -si escau-, i es fa pública la fitxa de la varietat al lloc web https://varietatslocalsib.com/ca/.
Paral·lelament, s’inicia el tràmit d’inscripció al Registre de Varietats Comercials, al Registre de Varietats de Conservació o com a Descripción Oficialmente Reconocida (DOR) a la Oficina Española de Variedades Vegetales (OEVV).
Resultats esperats
A partir de la conservació i caracterització de les varietats d’olivar i la seva posterior inclusió als catàlegs i registres oficials es persegueix, per una banda, arribar a consolidar un banc de germoplasma que reculli tant els recursos genètics de la majoria d’espècies que conformen el patrimoni balear i, per altra, acompanyar-lo d’una base de dades que inclogui la caracterització d’aquestes, a més de possibilitar la multiplicació i comercialització del material vegetal en qüestió per part dels agents del sector interessats.
El projecte s’ajustarà sempre al que disposi la normativa aplicable en matèria de gestió de recursos fitogenètics i a les recomanacions i directrius oportunes pel que fa als mètodes utilitzats i als paràmetres estudiats.