Skip to content

BANC DE GERMOPLASMA DE LES ILLES BALEARS

Conservació i caracterització de les varietats tradicionals de figuera

Antecedents

Un dels reptes que persegueix el Pla d’Acció de Biodiversitat Cultivada aprovat el 15 de març de 2022, és dur a terme actuacions de prospecció, regeneració i multiplicació de  recursos fitogenètics.

Des de l’aprovació dels Estatuts de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) pel ja derogat Decret 28/2014, de 27 de juny, es van atorgar a l’entitat com objecte les competències de “Millorar i conservar els recursos genètics animals i vegetals”. En aquest sentit, una de les línies de conservació essencials és la del banc de germoplasma de varietats tradicionals de figuera.

A partir d’aquí l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) ha arrencat aquesta experiència amb l’objecte de conservar i caracteritzar les varietats tradicionals de figuera i poder difondre els resultats al sector.

Objectius i justificació

Aquest projecte persegueix com a objectiu principal la conservació i caracterització de les diferents varietats de figuera de les Illes Balears sota un model de cultiu convencional tecnificat.

A partir d’aquí, es pretenen assolir també els següents objectius específics:

  • Conservar les diferents varietats locals de figuera.
  • Posar a disposició del sector material vegetal, sempre que compleixi els requisits sanitaris normatius.
  • Difondre els resultats obtinguts al sector.

Metodologia i disseny experimental

El banc de germoplasma es troba ubicat a la finca de Son Real, situada al recinte 29 de la parcel·la 176 i del polígon 12 del terme municipal de Santa Margalida, a Mallorca.

Figura 1. Situació del banc de germoplasma de figueres de Son Real. Font: SIGPAC.

A continuació, per ordre alfabètic, es presenta el llistat de les diferents varietats locals de figuera (Ficus carica), totes amb origen de mostra a Mallorca, conservades a Son Real:

Carabasseta, Ciuró de bou, Coll de dama ciutat, Coll de dama rimada, Coll de dama rotja, Cosme manyo, De la caseta, De la plata, De la reina, De la senyora, Del Sant Jaume Gran, Granadina, Hivernenca, Jorba, Llimonenca, Lloral, Manresa, Martina, Martinenca rimada, Matasoldat,s Miralla, Morro de bou, Paratjal, Pell de bou, Porquera blanca, Renyeca, Rogenca, Santamartina, Sitcelis, Ull de perdiu, Vacal, Verdal, Verdal negra, Victoria.

El maneig de l’explotació s’ajusta als criteris de producció integrada, amb un marc de plantació de 7,5 x 9 m a totes les varietats i amb reg de suport, per degoteig i autocompensat.

Resultats esperats

Amb els resultats de la present experiència es persegueix arribar a consolidar una col·lecció que permeti salvaguardar les principals cultivars de figuera de Mallorca.

L’estudi s’ajustarà al que disposa la normativa aplicable en matèria de matèria de col·leccions de germoplasma i a les recomanacions i directrius oportunes pel que fa als mètodes analítics utilitzats i als paràmetres dels resultats esperats.

Back To Top
Search