EL CULTIU DE L’AMETLER | EXPERIÈNCIES
Avaluació de la qualitat del fruit de diferents cultivars d’ametller a Mallorca
Antecedents
Un dels compromisos del Pla de reestructuració de la fruita seca a les Illes Balears 2021-2027, aprovat el 21 d’octubre de 2021, i que l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears duu a terme, és desenvolupar actuacions en matèria de la recerca i experimentació de fruits secs. En concret, la mesura definida en el punt IB3.13/A13. Estudi en la composició nutricional de l’ametla de diferents varietats.
En els estatuts de l’IRFAP inclouen com objecte de l’entitat les competències de “Promoure, coordinar, planificar, desenvolupar i avaluar programes d’investigació i desenvolupament, d’innovació, de digitalització i d’experimentació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació” (Decret 05/2021, de 15 de febrer i Decret 37/2022, de 29 d’agost).
A partir d’aquí l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) va arrencar aquesta experiència amb l’objecte de dur a terme la caracterització nutricional de 23 varietats locals i 3 comercials d’ametla del banc de germoplasma de Son Real (Santa Margalida, Mallorca) i de la finca de Xorrigo (Palma, Mallorca) a partir de la campanya de 2022, així com d’altres orígens de finques externes que s’aniran incorporant al projecte.
Objectius i justificació
La present experiència persegueix com a objectiu principal la caracterització nutricional i el perfil d’àcids grassos de varietats locals d’ametla cultivades al banc de germoplasma de Son Real a Mallorca en comparació amb varietats foranes en diferents sistemes de maneig.
Per a aconseguir l’objectiu principal s’han plantejat una sèrie d’objectius secundaris a realitzar amb el material vegetal:
- Avaluar l’efecte de la varietat sobre les característiques nutricionals i el perfil d’àcids grassos de varietats d’ametla i veure si compleixen els requisits mínims per ser emparats per la Indicació geogràfica protegida (IGP) Ametla de Mallorca [1].
- Avaluar la influència del sistema de maneig sobre la qualitat de l’ametla de diferents varietats, comercials i locals.
- Estudiar la influència de la zona geogràfica sobre la qualitat nutricional de l’ametla.
Metodologia i disseny experimental
Els cultivars locals i comercials assajats en diferents sistemes de maneig es recullen a la següent taula:
Taula 1. Cultivars assajades i origen. Font: elaboració pròpia.
Cultivar
Origen
Glorieta
Masbovera
Vairo
Beyrite
Bord d’en Pep Jeroni
Canaleta
Cantaros
Capirons
Caragola
De n’Horrach
D’en ceba
D’en jordi
Duran
Lluca
Mare de Deu
Maxina
Comercial
Comercial
Comercial
Local
Local
Local
Local
Local
Local
Local
Local
Local
Local
Local
Local
Local
El mostreig de les cultivars estudiades consisteix en seleccionar 1 kg d’ametles representatives i en bon estat sanitari. Les ametles es trenquen per separar-ne el bessó amb un molí mecànic.

Figura 1. Mostruari de varietats locals d’ametler de l’assaig.
Una vegada separada el bessó de cada varietat, es mol amb un molí fins a obtenir una farina crua de bessó d’ametla per a posterior enviament a laboratori.

Figura 2. Procés per a l’obtenció de farina crua d’ametla.
A partir d’aquí es duen a terme les següents determinacions:
Taula 2. Paràmetres de caracterització del bessó d’ametla.
Bloc
Paràmetre i unitat de mesura
Mètode d’anàlisi
Rendiment
Rendiment de bessó (%)
Quocient entre massa de bessó i massa de clovella
Caracterització morfològica
Pes unitari (g)
Amplada (mm)
Llargària (mm)
Grossor (mm)
Pesat amb bàscula calibrada
Mesura amb peu de rei
Mesura amb peu de rei
Mesura amb peu de rei
Caracterització fiscoquímica
Valor energètic (kJ/100g)
Humitat (%)
Composició nutricional
– Hidrats de carboni (g/100g)
– Sucres (g/100g)
– Fibra dietètica (g/100g)
– Matèria grassa bruta (g/100g)
– Proteïnes (g/100g)
– Cendres (g/100g)
– Sal (mg/100g)
Perfil dels àcids grassos
– Mirístic (g/100g)
– Palmític (g/100g)
– Palmitolèic (g/100g)
– Margàric (g/100g)
– Esteàric (g/100g)
– Olèic (g/100g)
– Linolèic (g/100g)
Càlcul
Assecat amb estufa, 110ºC
– Cromatografia
– Cromatografia
– Ezinmàtic-gravimètric
– Gravimetria
– Kjeldahl (N x 6,25)
– ICP
– Càlcul
Cromatografia
Resultats esperats
Amb els resultats de la present experiència es persegueix avaluar l’efecte de les cultivars sobre les característiques nutricionals i perfil greixos. A més, també es pretén estudiar l’efecte de diferents sistema de maneig i el diferent origen sobre aquests paràmetres.
A partir d’aquí i amb les dades obtingudes, es podrà transferir aquesta informació al sector, segons l’aptitud de cada cultivar amb els resultats obtinguts i l’adequació al plec de condicions de la IGP Ametla de Mallorca.
L’estudi s’ajustarà al que disposa la normativa aplicable en matèria de característiques nutricional i compliment de la normativa de denominacions de qualitat.
[1] Ordre del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori de 3 de juliol de 2014 per la qual s’aprova el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Almendra de Mallorca / Almendra Mallorquina / Ametlla de Mallorca/ Ametlla Mallorquina, i se’n regula el Consell Regulador.