EL CULTIU DEL GARROVER | EXPERIÈNCIES
Estudi de la fenologia de floració de garrover en diferents finques. Avaluació de la capacitat d’autofecundació de cultivars hermafrodites de varietats de garrover
Antecedents
Un dels compromisos del Pla de reestructuració de la fruita seca a les Illes Balears 2021-2027, aprovat el 21 d’octubre de 2021, i que l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears duu a terme, és desenvolupar actuacions en matèria de la recerca i experimentació de fruits secs. En concret, la mesura definida en el punt IB3.2/A2. Caracterització de les varietats de garrover de les Illes Balears.
En els estatuts de l’IRFAP inclouen com objecte de l’entitat les competències de “Promoure, coordinar, planificar, desenvolupar i avaluar programes d’investigació i desenvolupament, d’innovació, de digitalització i d’experimentació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació” (Decret 05/2021, de 15 de febrer i Decret 37/2022, de 29 d’agost).
A partir d’aquí l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) ha arrencat aquesta experiència amb l’objecte d’avaluar la fenologia de floració en un model d’explotació convencional de diferents cultivars de garrover, amb la finalitat d’obtenir dades fiables de 3 campanyes i poder difondre els resultats al sector.
Objectius i justificació
La proposta de col·laboració persegueix com a objectiu principal l’estudi de la fenologia floral de diferents cultivars a diferents parcel·les i condicions.
A partir d’aquí, es pretenen assolir també els següents objectius específics:
- Avaluació de la capacitat d’autofecundació de cultivars hermafrodites.
- Descriure la fenologia de les diferents varietats.
- Comparar la fenologia de diferents varietats a diferents ubicacions.
Metodologia i disseny experimental
L’experiència de fenologia de la floració es du a terme a les finques de Son Real, Consell i Son Mulet als termes municipals de Santa Margalida, Consell, i Llucmajor. Per altra banda l’estudi de l’autofecundidat es realitza a la finca de Sa Granja, al terme municipal de Palma.
Taula 1. Ubicació de les finques experimentals. Font: elaboració pròpia
Finca
Municipi
Polígon
Parcel·la
Recinte
Son Real
Consell
Son Mulet
Sa Granja
Santa Margalida
Consell
Llucmajor
Palma
12
1
19
24
176
315
763
62003
53
14
1
49

Figura 1. Ortofotografia aèria de les diferents parcel·les. Font: SIGPAC.
A la taula següent es mostren les dades de la plantació de les diferents varietats per espècie:
Taula 1. Varietats, sexe, finques i any de plantació
Varietat
Sexe
Finques
Any plantació
Duraió
Femení
Son Real
Consell
Son Mulet
2014
2017
2014
Granja
Femení
Son Real
Consell
Son Mulet
2014
2017
2014
H2-12
Hermafrodita
Son Real
Consell
Son Mulet
Sa Granja
2014
2017
2014
2022
Bugadera
Femení
Son Real
Consell
Son Mulet
2014
2017
2014
D’en Pau
Femení
Son Real
Consell
Son Mulet
2014
2017
2014
Lloseta
Hermafrodita
Son Real
Son Mulet
2014
2017
Des Mestre
Hermafrodita
Son Real
Sa Granja
2014
2022
8-P
Hermafrodita
Sa Granja
2022
Es duen a terme dues línies de seguiment diferents per varietat. Una primera on s’avalua l’arbre sense tractament de cap tipus i amb pol·linització natural (pol·linització natural-control) i, una segona on s’impedeix la pol·linització d’altres branques i individus (pol·linització no creuada).
Per cada una de les línies són necessaris 3 arbres i dues branques per arbre (suposa un total de 6 arbres i 12 branques per varietat). Total de 36 branques per aquest estudi.
A continuació es descriu el procediment a seguir per cada línia:
1.- Pol·linització natural-control: es marcaran les flors en estadi 1 que encara no poden haver estat fecundades i es deixaran destapades i exposades a qualsevol tipus de pol·linització.
2.- Pol·linització no creuada: es marcaran i s’embossaran les flors en estadis inicials, estadi 1, impossibilitant la pol·linització entomòfila i anemòfila de pol·len d’altres branques.

Figura 2. Procediment d’avaluació de la capacitat d’autofecundació i fenologia de floració.
Resultats esperats
Amb els resultats de la present experiència es persegueix arribar a consolidar dades fiables de 3 campanyes de la fenologia de floració dels diferents cultivars de garrover i establir un calendari de floració d’aquestes.
Amb les dades d’autofencunditat es vol valorar la possibilitat de realitzar plantacions monovarietals amb varietats hermafrodites. A partir d’aquí i amb les dades obtingudes, es podrà transferir aquesta informació al sector.
L’estudi s’ajustarà al que disposa la normativa aplicable en matèria de les recomanacions i directrius oportunes pel que fa als mètodes analítics utilitzats i als paràmetres dels resultats esperats.