El cultiu de l’olivera
Prospecció i recuperació de varietats tradicionals
Antecedents
Un dels reptes que persegueix el Pla d’Acció de Biodiversitat Cultivada aprovat el 15 de març de 2022, és dur a terme actuacions de prospecció, regeneració i multiplicació de recursos fitogenètics.
Els estatuts de l’IRFAP inclouen com objecte de l’entitat les competències de “Promoure, coordinar, planificar, desenvolupar i avaluar programes d’investigació i desenvolupament, d’innovació, de digitalització i d’experimentació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació” (Decret 05/2021, de 15 de febrer i Decret 37/2022, de 29 d’agost). En aquest sentit, una de les línies de conservació essencials és la del banc de germoplasma de les Illes Balears.
Des de fa anys, l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera (IRFAP) ha mostrat una preocupació per la identificació i conservació de les oliveres ancestrals de Mallorca. Aquesta inquietud sorgeix del creixent interès del sector oleícola, que va començar a percebre diferències entre la varietat local “mallorquina” i l’empeltre, una altra varietat d’olivera. Aquest fet va quedar confirmat pel Catàleg Nacional de Varietats Vegetals, que recull les particularitats de la varietat mallorquina.
A partir de l’any 2017, l’IRFAP va iniciar un programa de prospeccions per identificar i caracteritzar les varietats locals, incloent-hi la mallorquina i altres oliveres ancestrals. Des de llavors, aquestes prospeccions s’han anat ampliant periòdicament a diverses zones de l’illa amb l’objectiu de millorar el coneixement associat a la biodiversitat associada al cultiu de l’olivera.
Aquesta tasca no només és tècnica, sinó que també és una contribució al patrimoni cultural de les Illes, ja que les varietats tradicionals estan intrínsecament lligades a la identitat històrica i agrícola del territori. L’objectiu final de l’IRFAP és proporcionar una àmplia gamma de varietats, ja siguin per consum de taula com per elaboració d’oli. Aquest treball és fonamental per garantir el benestar de l’agricultura local i assegurar un futur sostenible per a les generacions futures, ja que doten al sector agrari d’eines per afrontar els desafiaments ambientals i socioeconòmics que es presenten en el futur.
Actualment, se segueixen duent a terme campanyes de prospecció arreu de les illes, consultant al sector l’existència d’exemplars o poblacions antigues, sovint marginals.
Objectius
El projecte de prospecció de les varietats tradicionals d’olivera persegueix com a objectiu principal determinar les varietats d’olivera que tradicionalment s’han cultivat arreu de l’illa i conèixer-ne el seu perfil genètic.
Amb tot, es pretenen assolir també els següents objectius específics:
- Determinar quines varietats d’olivera es troben en les zones d’estudi de les diferents comarques de Mallorca, tant les locals com les introduïdes.
- Reconèixer possibles noves varietats o ecotips no documentats. Identificar varietats no conegudes o en risc d’extinció per protegir-les mitjançant col·leccions ex situ.
- Obtenir un perfil genètic precís de cada varietat mitjançant marcadors moleculars.
- Fomentar el reconeixement i l’ús de varietats locals en l’agricultura local per preservar les tradicions i potenciar economies sostenibles.
- Assegurar l’accessibilitat d’aquestes dades per a investigadors, agricultors i institucions relacionades amb el sector oleícola.
Metodologia
Fase 1. Localització, mostreig i mapatge
- Realitzar un estudi previ de les zones de cultiu, identificant àrees amb un alt interès segons la tradició agrícola, la diversitat climàtica i altres factors.
- Dissenyar un pla de mostreig representatiu.
- Recollir material vegetal (fulles, fruits o pinyols) de diferents arbres dins de cada zona, registrant informació detallada com les coordenades GPS, les característiques fenotípiques de l’arbre i l’edat de l’arbre.
- Anotar la informació associada principalment en quant a denominació tradicional de cada mostra.
- Crear mapes georeferenciats per documentar la ubicació exacta de cada mostra, utilitzant eines de SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica) per a l’anàlisi espacial i la visualització.
Fase 2: Anàlisi molecular i identificació varietal
- Enviar el material vegetal identificat al centre de recerca, en aquest cas, inicialment IDOLIVE i actualment, a la Universitat de Còrdova.
- Comparar els perfils genètics obtinguts amb bases de dades varietals del centre de recerca de referència per a la identificació.
- Assignar cada mostra a una varietat coneguda o identificar-la com a possible nova varietat.
Fase 3: Avaluació de la informació recopilada
- Diferenciar entre varietats tradicionalment cultivades d’individus marginals, tant de varietats conegudes com desconegudes.
- Ubicar cada varietat per zona a l’illa de Mallorca.
- Crear un llistat de cultivars desconegudes i anotar-ne la seva presència arreu de l’illa de Mallorca.
- Proposar un llistat de varietats representatives per a la seva salvaguarda en el banc de germoplasma d’oliverar.
Resultats esperats
A partir de la prospecció de les cultivars d’olivar es pretén, per una banda, conèixer la identitat de les oliveres ancestrals que es cultiven a l’illa de Mallorca, així com zonificar la seva presència per l’illa de Mallorca. Així mateix, disposar d’una relació d’individus sense perfil genètic conegut.
El projecte s’ajustarà sempre al que disposi la normativa aplicable en matèria de gestió de recursos fitogenètics i a les recomanacions i directrius oportunes pel que fa als mètodes utilitzats i als paràmetres estudiats.
La caracterització de varietats tradicionals
La descripció de les varietats inclou tant la descripció morfològica de la planta i el seu fruit, com també l’estudi sanitari, la identificació genètica de les varietats i la recopilació històrica de les mateixes. Conèixer i caracteritzar aquestes varietats és un element clau per a la preservació del patrimoni agrícola i cultural de les Illes Balears, a més de contribuir a la investigació per a la resiliència i adaptació del nostre territori en un context de canvi climàtic.
Figura1. Caracterització morfològica de les varietats d’olivera.
Actualment, hi ha descrita mitja dotzena de varietats d’olivera, i s’està treballant amb la descripció de les varietats procedents de les noves prospeccions, tant de Mallorca com de Menorca.
Taula 1. Les varietats d’olivera de les Illes Balears.
Varietat tradicionals
Origen
Morisca de Mancor
Sevillina o sevillí (palomar)
Sevillí (aglandau)
Mallorquina
Olivoner (desconeguda a)
Desconeguda b
Bonany
Menorca o de la terra
Petita de Menorca
Podreu trobar les varietats descrites al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears.
La qualitat de l’oli de les illes
L’oli d’oliva és un producte elaborat i consumit des de temps immemorials, esdevenint un dels ingredients clau en la dieta mediterrània. Tan la qualitat com els trets diferencials a nivell nutricional d’aquest producte es veuen afectats, per una banda, pel caràcter varietal, i per l’altra, per la zona geogràfica del cultiu.
A les Illes Balears comptem amb tres segells de qualitat diferenciada d’oli (DOP Oli de Mallorca, IGP Oli de Menorca i IGP Oli d’Eivissa) i un d’oliva (DOP Oliva de Mallorca).
Figura 2. Diagrama de fluxe del procés d’elaboració d’oli d’oliva. Imatges de la rèplica del procés a escala de laboratori, amb el sistema ABENCOR.

Podeu consultar diferents estudis duits a terme per l’IRFAP en aquesta pàgina.