BANC DE GERMOPLASMA DE LES ILLES BALEARS
Conservació i caracterització de les varietats tradicionals d’hortícoles i herbàcies extensives: el banc de llavors del Banc de Germoplasma de les Illes Balears
Antecedents
Un dels reptes que persegueix el Pla d’Acció de Biodiversitat Cultivada aprovat el 15 de març de 2022, és dur a terme actuacions de prospecció, regeneració i multiplicació de recursos fitogenètics.
Els estatuts de l’IRFAP inclouen com objecte de l’entitat les competències de “Promoure, coordinar, planificar, desenvolupar i avaluar programes d’investigació i desenvolupament, d’innovació, de digitalització i d’experimentació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació” (Decret 05/2021, de 15 de febrer i Decret 37/2022, de29 d’agost).
En aquest sentit, una de les línies de conservació essencials és la del banc de llavors de varietats tradicionals d’hortícoles i herbàcies extensives.
A partir d’aquí l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) va arrencar l’any 2014 el projecte de banc de llavors amb l’objecte de conservar i caracteritzar varietats tradicionals d’hortícoles i herbàcies extensives de Balears i poder difondre els resultats al sector.
Objectius i justificació
El projecte de banc de llavors persegueix com a objectiu principal la conservació dels recursos fitogenètics en forma de llavor de diferents varietats tradicionals d’hortícoles i herbàcies extensives de Balears.
Amb tot, es pretenen assolir també els següents objectius específics:
- Conèixer els paràmetres de producció i el comportament agronòmic de les diferents varietats estudiades.
- Incloure les varietats conservades i caracteritzades als catàlegs i registres pertinents.
Metodologia
El banc de llavors es troba ubicat a la finca de Sa Granja, seu central de l’IRFAP, situada al recintes 65 i 71 de la parcel·la 62003 i del polígon 24 del terme municipal de Palma.

Actualment l’IRFAP compta amb un banc de conservació de 103 accessions (3 espècies, 33 varietats diferents) d’herbàcies extensives i de 329 accessions (28 espècies, 35 varietats diferents) d’hortícoles, el qual cada campanya va creixent.
Les llavors es conserven en recipients estancs individuals i en condicions de baixa humitat relativa (4-6 %) amb silicats, en una càmera de conservació fosca a 5±1 ºC.

Aquest material conservat es va regenerant per tal de mantenir un percentatge acceptable de llavors viables de cada accessió/varietat. L’IRFAP, juntament amb algunes entitats col·laboradores, s’encarrega d’executar un cicle de cultiu per a cada accessió amb la freqüència estipulada per a cada una d’elles, en funció de la viabilitat de la llavor.

Pel que fa l’entrada de noves accessions al banc de conservació, aquesta pot venir motivada per l’aportació de material per part d’usuaris del sector que aporten material propi, entitats operants en el sector, entitats de recerca o prospeccions del propi IRFAP.
Una vegada justificada la introducció de l’accessió a la col·lecció del banc, i només si hi ha interès per part del sector en registrar-la, es du a terme un cicle de cultiu per caracteritzar tant la planta com el seu fruit a partir de les directrius establertes per cada espècie per la Unió Internacional per a la Protecció de les Obtencions Vegetals (UPOV). Les directrius es poden trobar a https://www.upov.int/test_guidelines/es/.

Quan s’ha caracteritzat l’accessió i si s’aprova per Comissió de Varietats Locals de les Illes Balears, les dades de la mateixa s’inclouen al Catàleg de Varietats Locals de les Illes Balears i es fa pública la fitxa de la varietat al lloc web https://varietatslocalsib.com/ca/.
Paral·lelament i si existeix un interès per part del sector, s’inicia el tràmit d’inscripció al Registre de Varietats Comercials o al Registre de Varietats de Conservació de la Oficina Española de Variedades Vegetales (OEVV).
En cas que solament es pretengui conservar l’accessió en si i no és d’interès la inclusió en el catàleg o els registres, el procés s’atura a la fase de conservació.
Resultats esperats
A partir de la conservació i caracterització de les varietats d’hortícoles i herbàcies extensives i la seva posterior inclusió als catàlegs i registres oficials es persegueix, per una banda, arribar a consolidar un banc de llavors que reculli tant els recursos genètics de la majoria de varietats que conformen el patrimoni balear i, per altra, acompanyar-lo d’una base de dades de descriptors estipulats per l’Organització per a l’Alimentació i Agricultura (FAO) a l’Informe sobre el component vegetal de l’indicador 2.5.1 d’ODS, a més de possibilitar la comercialització de les llavors en qüestió per part dels agents del sector interessats.
El projecte s’ajustarà sempre al que disposi la normativa aplicable en matèria de gestió de recursos fitogenètics i a les recomanacions i directrius oportunes pel que fa als mètodes utilitzats i als paràmetres estudiats.