EXPERIMENTACIÓ APÍCOLA
Estudis
L’apicultura juga un paper fonamental en el medi natural. Més enllà de ser un sector que creix i que gaudeix de molt bona reputació a les Illes Balears com a producte, té una gran importància per a altres sectors agraris, com els cultius llenyosos i les hortalisses. La seva presència en els mercats és cada cop major i la seva comercialització també. Per aquests motius, és important el seu estudi i anàlisi. A continuació teniu alguns dels estudis elaborats que podeu consultar:
Efecte de l’entorn en la composició de la mel de Mallorca: justificació de l’elevada conductivitat
Estudi de les característiques que confereixen especificitat a la mel de Mallorca

Plantes mel·líferes i detall d’una caera amb abelles
Efecte de l’entorn en la composició de la mel de Mallorca: justificació de l’elevada conductivitat
Introducció
Com a conseqüència dels resultats de l’estudi Caracterització de la mel de Mallorca i el seu vincle amb el medi, s’ha adquirit un profund coneixement de les mels de Mallorca, ja que s’han identificat els diferents tipus de mels produïts a Mallorca a l’any 2021 en funció de les seves característiques, temporada de recol·lecció i condicions i mètodes de producció.
Així mateix, s’ha aprofundit en la caracterització del producte i la selecció de paràmetres que puguin donar lloc a una diferenciació en relació amb els de la seva mateixa naturalesa. La conductivitat elèctrica es relaciona amb l’origen botànic i amb l’entorn. La determinació del contingut en minerals, al ser Mallorca una illa de terres bastant calcàries, permetria valorar l’efecte de l’entorn en la composició de la mel i, si és possible, trobar la justificació a l’alta conductivitat de la mel de garrover de Mallorca.
Objectiu
Determinar el contingut de minerals per poder avalar els resultats d’alta conductivitat de la mel de garrover de Mallorca.
Resultats
Les mels de Mallorca presenten valors de conductivitat elevats. S’ha descartat la relació d’aquests valors amb la salinitat del medi per la distància propera a la mar ja que no s’ha detectat relació entre la salinitat (contingut en clorurs) i la conductivitat elèctrica, i tampoc una correlació important entre el contingut en sodi de les mostres i la seva conductivitat elèctrica.
Les mels de garrover de Mallorca presenten elevats continguts en elements minerals majoritaris (Ca, K i Mg). Aquests valors estan molt correlacionats (coeficient de determinació superior a 0.82) amb els continguts per a la conductivitat elèctrica de les mostres, pel que es pot afirmar que l’elevada conductivitat està relacionada amb l’origen botànic i amb l’entorn dels sòls calcaris.
Podeu trobar l’informe complet aquí: Efecte de l’entorn en la composició de la mel de Mallorca
Estudi de les característiques que confereixen especificitat a la mel de Mallorca
Introducció
El sector apícola mallorquí necessita el reconeixement de la qualitat de la mel elaborada a Mallorca per a poder millorar la seva competitivitat i, per això, s’han de demostrar les característiques diferencials de la mel i la seva vinculació amb el territori, així com reforçar la imatge de marca. Per aconseguir aquest reconeixement, és necessari un estudi científic que serveixi d’aval a la sol·licitud d’una mel de Mallorca reconeguda com una Denominació d’Origen Protegida i una Indicació Geogràfica Protegida (DOP/IGP). Com a conseqüència de la realització del projecte Caracterització de la mel de Mallorca i vincle amb el medi, es van caracteritzar fisicoquímica i melisopalinològicament 61 mostres de mels de Mallorca (28 mostres de mel de Mallorca de tardor, i 33 mostres de mel de Mallorca de primavera), produïdes en diferents zones de la illa de Mallorca. Per aprofundir en el coneixement del producte i en la selecció de paràmetres que puguin donar lloc a una diferenciació en relació amb els de la seva mateixa naturalesa, en aquest nou projecta s’estudia si les característiques que confereixen especificitat a la mel són independents de la campanya apícola que es consideri.
Objectiu
Identificar les característiques diferencials de la mel de Mallorca que li confereixen una especificitat en comparació amb productes similars d’altres llocs. Concretament, mitjançant aquesta actuació es pretén contribuir a la descripció dels tipus de mels de Mallorca, de Garrover i Milflors. En aquest context. El projecte ha tingut com a objectiu fonamental contribuir al coneixement de la mel de Mallorca mitjançant la seva caracterització fisicoquímica i melisopalinològica (espectre pol·línic) avaluant l’efecte de la campanya de recol·lecció.
Resultats
La mel de Mallorca es pot agrupar en dos tipus majoritaris, mel de Garrover i Milflors, en funció del seu perfil pol·línic i les seves característiques fisicoquímiques. Ambdós tipus estan clarament diferenciats.
Les característiques fisicoquímiques dels dos tipus de mel (Garrover i Milflors) no pareixen dependre en gran mesura de l’any de recol3lecció, presentant un grup homogeni front a mostres externes.
Podeu trobar l’informe complet aquí: Estudi de les característiques que confereixen especificitat a la mel de Mallorca
Reputació de la mel de Mallorca
Introducció
A Mallorca la producció històrica de la mel ha estat molt important i, com a tal, la mel ha deixat rastre en la seva geografia, com per exemple a Puigpunyent, on hi ha el penyal de sa Mel. Un altre indici de la seva importància és l’aparició fraseologia popular, com per exemple: per Sant Miquel, la bona mel; Sant Miquel sempre la millor mel; no hi ha mel sense fel. També, a Mallorca quan una cosa és bona i satisfactòria es diu: això és mel. Així mateix, se’n poden citar molts altres exemples: ser la mel del sogre, tenir mel a la boca, etc.
La mel era un producte quotidià a Mallorca i apareix vinculada tant a la gastronomia (la trobam als receptaris medievals), la producció de cera i finalment a la medicina.
Les normes locals sobre la venda de mel a les poblacions mallorquines mostren que existia una economia local vinculada a la seva comercialització. Les ordinacions conservades són poques, encara que això no implica que el consum general de mel fos poc rellevant perquè no tot el comerç estava fiscalitzat (és a dir, documentat).
Des de fa uns anys, la mel de Mallorca ha anat guanyant prestigi ateses la seva qualitat i sabor. Per constatar la seva importància a les Illes Balears, s’elabora un informe de reputació històrica de la mel.
Ateses les conjuntures històriques, la documentació sobre la qualitat i exclusivitat de la mel de Mallorca és escassa, tot i que això no implica que no ho fos.
Objectius
Fer una recerca documental per valorar la reputació històrica de la mel a l’illa de Mallorca.
Resultats
La documentació on es palesa la naturalesa excepcional de la mel de Mallorca s’ha pogut dividir en diversos àmbits. Un nombre important d’aquesta documentació es troba encabida en documentació de naturalesa descriptiva, com ara manuals de geografia, de història general (de caràcter divulgatiu), diccionaris, etc. La mel de Mallorca apareix també sovint a la bibliografia sobre la història de l’illa i també a altres fonts com manuals d’agricultura moderns o de medicina. La mel de Mallorca també és present al llarg de la història en els documents de caràcter informatiu (premsa, butlletins, dossiers, etc.).
Per altra banda, a l’època contemporània la premsa estatal i local recollí un important nombre de notícies relacionades amb la mel produïda a l’illa així com també entrevistes amb apicultors i comerciants illencs. Altres bandes o s’hi ha trobat documentació són fonts amb suport institucional, del sector apícola o receptaris.
Podeu trobar l’informe complet aquí: Reputació de la mel de Mallorca