Skip to content

CONTROL LLETER

El control lleter, és un conjunt d’actuacions que consisteixen en comprovar sistemàticament les produccions i altres aptituds funcionals de les femelles reproductores lleteres amb l’objectiu de determinar el seu valor genètic per a la millora genètica del ramat. Concretament, consisteix en enregistrar un dia al mes la producció de totes les femelles que estan en lactació de cada finca que hi participa. La producció mensual de cada femella es mira des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu. Per això, a més de mesurar la producció se li extreu i analitza una mostra de llet. La valoració genètica dels animals, és l’eina més valuosa a l’hora de seleccionar les millors vaques i bous, per a deixar la reposició de la següent generació a l’explotació.

A part d’aquest objectiu de llarg termini, en trobam alguns també  molt importants per als ramaders que són de curt termini i serveixen per a prendre decisions en el dia a dia del maneig de l’explotació. Entre ells, caldria citar com a exemples, la utilitat que té el control lleter a l’hora de planificar l’alimentació dels animals de l’explotació. També, d’intuir la magnitud del problema de mamitis a l’explotació, possiblement, el problema sanitari amb incidència sobre el compte de resultats de l’explotació, que més preocupa les explotacions lleteres. Igualment pot servir per a gestionar la reproducció dels animals de la granja.

Tot això suposa  a les Illes Balears 11 visites anuals a 112 explotacions, unes 1200 visites per any i la gestió d’un gran volum de dades.

Explotació ramadera de vacú de llet amb vaca frisona

Els controladors

Els controladors agafen les dades del control dins una PDA, que és un miniordinador que conté la situació que tenia la finca després del darrer control anterior. Les dades de la PDA es pugen al nostre servidor i les mostres s’entreguen a la delegació d’IRFAP més propera al controlador (Ciutadella/Son Ferriol). Des d’allà, en el cas de Ciutadella, s’envien al laboratori de Son Ferriol per a la seva anàlisi.

A Mallorca, un tècnic s’encarrega de rebre totes les dades que pugen els controladors i quadrar-los amb les analítiques que arriben del laboratori, de forma que per cada vaca controlada hi figuri una producció i uns resultats analítics. A través de les guies de treball que els controladors entreguen en paper es comprova que les mostres es corresponen exactament a les vaques. Una vegada quadrades totes les dades del control, s’emet un informe al ramader amb totes les dades del control a la seva explotació en format PDF, excel i/o .txt per al seu ús en el seu sistema informàtic . A més, també hi ha un responsable de les tasques de manteniment de llibre genealògic de la frisona: altes, baixes, moviments d’animals, emissió de certificats, etc que, al cap i a la fi, són la font més important dels moviments animals en el control lleter

Durant la campanya 2023-2024 es realitzaren 66.965 controls i analítiques i s’enviaren 1.232 correus amb els resultats.

El tractament de dades

Tota aquesta informació recollida va a un gestor de dades (base de dades) anomenat GESLIB. Aquesta és una base de dades generada específicament per a gestionar el llibre genealògic de la frisona i el control lleter. Està creada per CONAFE, i és utilitzada per moltes comunitats autònomes en els seus territoris, a més de CONAFE per a tot Espanya. Tot i que l’objectiu original d’aquesta base de dades fos el de solucionar el problema per a les frisones, admet també la introducció d’animals d’altres races (jersey, menorquina, normanda i sense raça), per tant, és perfectament útil per a les Illes Balears i la base de referència per a totes les dades de control lleter.

La web de CONAFE:

Clica aquí per obrir l’enllaç a CONAFE

Back To Top
Search