Les varietats mallorquines de cirerer: qualitat de fruit i adaptació climàtica per a la millora genètica. En el marc del projecte de millora genètica de cirerer, coordinat pel Centro de Investigación y Tecnología Alimentaria de Aragón (CITA), l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) desenvolupa una línia de treball centrada en l’avaluació del germoplasma de cirerer de Mallorca. Aquesta iniciativa vol posar en valor les varietats locals i explorar el seu potencial de cara al futur, especialment en el context d’un clima canviant. Precisament per aquest motiu, l’IRFAP col·labora amb el CITA en aquest projecte estatal: les varietats balears poden oferir solucions genètiques valuoses per a futurs programes de millora, amb cirerers que combinen qualitat de fruit i adaptació a condicions climàtiques més càlides.
Un dels pilars fonamentals del projecte és l’estudi de la qualitat del fruit, una dimensió clau per garantir un producte atractiu i competitiu tant pel consumidor com pel productor. Aquesta tasca no es limita només a mesurar el gust o l’aspecte visual de la cirera, sinó que s’hi duen a terme anàlisis físico-químics i sensorials rigorosos, que ofereixen una visió científica i completa del seu valor organolèptic. Durant tres campanyes consecutives, s’estudien els fruits de varietats tradicionals mallorquines cultivades a la finca de Planícia (Estellencs) com Comosa, Primerenca de Sóller, Primerenca d’Estellencs, primerenca Majoral, sa cabana Grossa, entre d’altres. En aquest procés, es recullen dades sobre diversos aspectes. D’una banda, es mesuren paràmetres físics com la mida, el pes, la fermesa i el color del fruit. D’altra banda, s’analitzen paràmetres químics com el contingut en sucre, l’acidesa i la relació sucre/àcid. Finalment, es durà a terme una anàlisi sensorial, a càrrec d’un jurat entrenat del CITA, que valorarà l’aroma, el sabor i la textura del fruit.
Aquests estudis fomenten la preservació de la biodiversitat agrícola, aprofitant el potencial genètic de les varietats autòctones. Amb aquesta col·laboració, el projecte contribueix a una agricultura més sostenible, innovadora i arrelada al territori, on la qualitat del fruit i l’adaptació climàtica són clau per al futur del cultiu del cirerer a les Illes Balears.