Skip to content

BANC DE GERMOPLASMA DE LES ILLES BALEARS

Conservació i caracterització de les varietats tradicionals d’ametller

Antecedents

Un dels reptes que persegueix el Pla d’Acció de Biodiversitat Cultivada aprovat el 15 de març de 2022, és dur a terme actuacions de prospecció, regeneració i multiplicació de  recursos fitogenètics.

Un dels compromisos del Pla de reestructuració de la fruita seca a les Illes Balears 2021-2027, aprovat el 21 d’octubre de 2021, i que l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears duu a terme, és desenvolupar actuacions en matèria de la recerca i experimentació de fruits secs. En concret, la mesura definida en el punt IB3.9/A9, Manteniment del banc de germoplasma d’ametller a la finca de Son Real (Santa Margalida).

Els estatuts de l’IRFAP inclouen com objecte de l’entitat les competències de “Promoure, coordinar, planificar, desenvolupar i avaluar programes d’investigació i desenvolupament, d’innovació, de digitalització i d’experimentació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació” (Decret 05/2021, de 15 de febrer i Decret 37/2022, de 29 d’agost).

En aquest sentit, una de les línies de conservació essencials és la del banc de llavors de varietats tradicionals d’ametller.

A partir d’aquí l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) ha arrencat aquesta experiència amb l’objecte de conservar i caracteritzar les varietats tradicionals d’ametllers i poder difondre els resultats al sector.

Objectius i justificació

Aquest projecte persegueix com a objectiu principal la conservació i caracterització de les diferents varietats d’ametlla de les Illes Balears.

A partir d’aquí, es pretenen assolir també els següents objectius específics:

  • Conèixer els paràmetres de producció de les diferents cultivars estudiades.
  • Descriure la morfometria del fruit de cada cultivar.
  • Dur a terme la caracterització fisicoquímica dels fruits de les diferents cultivars estudiades.
  • Conservar les diferents cultivars locals d’ametlla.
  • Posar a disposició del sector material vegetal, sempre que compleixi els requisits sanitaris normatius.
  • Difondre els resultats obtinguts al sector.

Metodologia i disseny experimental

El banc de germoplasma es troba ubicat a la finca de Son Real, situada al recinte 53 de la parcel·la 176 i del polígon 12 del terme municipal de Santa Margalida.

Figura 1. Situació del banc de germoplasma de fruits secs de Son Real. Font: SIGPAC.

A continuació, per ordre alfabètic, es presenta el llistat dels diferents cultivars de la plantació d’ametller (Prunus dulcis), tots amb origen de mostra a Mallorca i portaempelt GF-677:

Agrina, Alzina, Andreu, Beyrite, Binissalem, Bolic, Bord de Santa Maria, Bord d’en Cabet, Bord den Pep Jeroni, Bord des Raiguer, Bord de Selva, Canaleta, Càntaros, Capirons, Caragola, Ceba, Corona de rey, Costa, De la Trapa, De l’engany, De n’Horrach, Den Pons, Den Ribes, Den Rotget, Des Meus, Dueta, Duran, Duranet, Eivissenc, Feliu, Fenereta, Filau, Fita mollar/Eivissa, Guarín, Jordi, Lluca, Mare de Deu, Maxina, Mollar (Selva), Pere Xina, Pintadeta, Pou de Felanitx, Pou de’n Gaspar, Pou d’Establiments, Primerenca, Rutló, Sicília, Tationa, Torres, Totsol, Vera, Verdereta, Vinagrillo, Vivero, Viveta, Vivot.

El maneig de l’explotació s’ajusta als criteris de producció integrada, amb un marc de plantació de 6 x 7 m a totes les varietats i amb reg de suport, per degoteig i autocompensat.

Taula 1. Determinacions que es fan per tal de caracteritzar cada cultivar.

Mètode d’anàlisi

Paràmetre

Identificació genètica

Perfil d’ADN (marcadors moleculars per cultivar)

Producció

Producció en massa per peu (Unitats i kg pesats amb bàscula calibrada

Fruit

Mida del fruit (DOR)

Resistència al trencament (DOR)

Forma del fruit (UPOV)

Forma de l’àpex (UPOV)

Pubescència de fruit (UPOV)

Longitud (UPOV)

Amplada (UPOV)

Llargària (UPOV)

Grossor de l’endocarpi (UPOV)

Època de collita (DOR)

Bessó

Grandària (UPOV)

Intensitat de color marró (UPOV)

Rugositat de la superfície (UPOV)

Arbre

Port (UPOV)

Flor

Distribució de les gemmes florals (DOR)

Època de començament de la floració (DOR)

Color de la cara interna del pètal (UPOV)

Resultats esperats

Amb els resultats de la present experiència es persegueix arribar a consolidar dades de producció i de caracterització de les varietats locals estudiades que actualment no es troben recollides.

A partir d’aquí i amb les dades obtingudes, es podrà transferir aquesta informació al sector, segons l’aptitud de cada una amb els resultats obtinguts.

L’estudi s’ajustarà al que disposa la normativa aplicable en matèria de col·leccions de germoplasma i a les recomanacions i directrius oportunes pel que fa als mètodes analítics utilitzats i als paràmetres dels resultats esperats.

Back To Top
Search