EL CULTIU DE L’AMETLER | EXPERIÈNCIES
Adaptació de varietats productives d’ametler de floració tardana obtingudes en programes de millora varietal de diferents centres de recerca (IRTA, CEBAS-CSIC, CITA i INRA)
Antecedents
Segons l’informe de Fruits Secs (Servei d’Agricultura, 2020), l’abandonament del cultiu es troba associat a l’elevat creixement urbanístic a conseqüència del turisme, a l’envelliment de les plantacions, a diferents problemes fitosanitaris, a la sensibilitat a gelades de les varietats de floració primerenca i a les deficiències de pol·linització. A tots aquests factors, cal afegir, per una banda, la incidència de la malaltia Almond Leaf Scorch causada pel bacteri fitopatogen Xylella fastidiosa (Wells et al.), i, per altra banda, l’escassa rendibilitat durant el període 2007 – 2011 a conseqüència de la competència amb l’ametla procedent de Califòrnia i Austràlia.
Un dels compromisos del Pla de reestructuració de la fruita seca a les Illes Balears 2021-2027, aprovat el 21 d’octubre de 2021, i que l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears duu a terme, és desenvolupar actuacions en matèria de la recerca i experimentació de fruits secs. En concret, la mesura definida en el punt IB3.10/A10 Adaptació de varietats productives d’ametler de floració tardana obtingudes en programes de millora varietal de diferents centres de recerca (IRTA; CEBAS-CSIC; CITA i INRA).
Els estatuts de l’IRFAP inclouen com objecte de l’entitat les competències de “Promoure, coordinar, planificar, desenvolupar i avaluar programes d’investigació i desenvolupament, d’innovació, de digitalització i d’experimentació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació” (Decret 05/2021, de 15 de febrer i Decret 37/2022, de 29 d’agost).
El fet de disposar d’una finca experimental és fonamental per a la transferència del coneixement cap al sector, el qual és necessari per millorar en competitivitat, ser més eficients en l’ús dels recursos i donar resposta a les seves inquietuds. Aquest coneixement es fonamenta en: noves estratègies de maneig del cultiu, plans de reg i de fertilització, estratègies de tractaments fitosanitaris, adaptació de noves varietats, etc.
Amb la col·laboració de l’empresa Aguazur, SL, entre el juliol del 2014 i el febrer de l’any 2015, es va dur a terme la plantació experimental de 2,13 ha amb 14 varietats d’ametler obtingudes en programes de millora varietal dels centres de recerca IRTA, INRA, CEBAS-CSIC i CITA.
Objectius i justificació
L’objectiu principal és conèixer l’adaptació de varietats d’ametler de floració tardana en condicions de reg deficitari controlat sota les condicions agro-climàtiques de Mallorca. A partir d’aquest es pretenen assolir altres objectius específics tals com:
- Avaluar la sensibilitat de les diferents varietats assajades enfront de malalties.
- Analitzar els principals paràmetres agronòmics i productius de les diferents varietats objecte de l’estudi.
- Caracteritzar físicament el bessó de les varietats assajades.
- Analitzar la qualitat nutricional del bessó de les diferents varietats estudiades.
Metodologia i disseny experimental
El camp experimental es troba ubicat a la finca de Xorrigo, de titularitat privada, situada al recinte 173 de la parcel·la 216 i del polígon 37 del terme municipal de Palma de Mallorca.

Figura 1. Situació camp experimental d’ametllers de Xorrigo. Font: Sigpac.
A la taula següent es mostren les dades de la plantació de les diferents varietats:
Taula 1. Llistat de varietats cultivades a Xorrigo
Varietat
Origen mostra
Parentals
Autofèrtils
Antoñeta
Belona
Constantí
Ferragnes
Glorieta
Lauranne
Mardía
Marinada
Marta
Masbovera
Penta
Soleta
Tarraco
Vairo
CEBAS-CSIC
CITA
IRTA
INRA
IRTA
INRA
CITA
IRTA
CEBAS-CSIC
IRTA
CEBAS-CSIC
CITA
IRTA
IRTA
Ferragnes x Tuono
Blanquerna x Bella d’Aurons
FGFD2 x pol·linitzador lliure
Aï x Cristomorto
Primorskiy x Cristomorto
Ferragnes x Tuono
Felisa x Bertina
Lauranne x Glorieta
Ferragnes x Tuono
Primorskiy x Cristomorto
SS133 x Lauranne
Blanquerna x Bella d’Aurons
FLTU18 x Anxaneta
4-665 x Lauranne
Sí
Sí
Sí
No
No
Sí
Sí
Sí
Sí
No
Sí
Sí
No
Sí
El disseny experimental és completament a l’atzar (DCA), i les unitats experimentals són homogènies i sense variació entre elles. Consisteix en 14 varietats (Taula 1), amb 12 arbres de cadascuna d’elles. L’experiment disposa de 42 unitats experimentals, constituïda cadascuna d’elles per 4 arbres d’una mateixa varietat distribuïdes de manera aleatòria. El nombre de repeticions de l’experiment és de 3 i la N de l’experiment 168, assumint un nivell de significació del 5%.
El maneig de l’explotació s’ajusta als criteris de producció integrada, amb un marc de plantació de 7 x 6 m a totes les varietats i amb reg de suport, per degoteig i autocompensat.
Taula 1. Paràmetres avaluats
Bloc
Paràmetre
Mètode d’anàlisi
Producció
Ametla amb closca
Rendiment de l’ametlla a l’esclovellada
Ametlla en gra
Pesat amb bàscula calibrada (kg)
Pesat amb bàscula calibrada (kg)
Pesat amb bàscula calibrada (kg)
Característiques del gra amb pell
Llargària
Amplada
Gruixa
Pes
Peu de rei (mm)
Peu de rei (mm)
Peu de rei (mm)
Pesat amb bàscula calibrada (g)
Composició química del bessó repelat
Valor energètic
Matèria grassa
Àcids grassos
Hidrats de carboni
Sucres
Fibra dietètica
Proteïnes
Sal
Perfil d’àcids grassos
Càlcul
Gravimetria
Cromatografia de gasos
UV/VIS
UV/VIS
Enzimàtic UV
Kjeldhal
Fotometria de flama
Cromatografia de gasos
Flor
Època de floració
DOR
Arbre
Vigor
Secció del tronc a 15 cm sobre l’empelt
Sensibilitat front a malalties
Rovell
Perdigonada
Brot sec
Patogen Tranzschelia pruni-spinosae
Patogen Stigmina carpophila
Patogen Phomopsis amygdali
Resultats esperats
Amb els resultats de la present experiència es persegueix arribar a consolidar dades de producció i de caracterització de les varietats estudiades que actualment no es troben recollides a les condicions de clima i de característiques edàfiques a l’illa de Mallorca.
A partir d’aquí i amb les dades obtingudes, es podrà transferir aquesta informació al sector, segons l’aptitud de cada una amb els resultats obtinguts.
L’estudi s’ajustarà al que disposa la normativa aplicable en matèria de col·leccions de germoplasma i a les recomanacions i directrius oportunes pel que fa als mètodes analítics utilitzats i als paràmetres dels resultats esperats.