FRUITERS | EXPERIÈNCIES
Comportament agronòmic de cultivars comercials d’albercoc a Porreres en agricultura ecològica
Antecedents
L’any 2017 l’entitat APAEMA va executar una plantació de diferents cultivars comercials d’albercoquer, per tal d’avaluar el seu comportament agronòmic en un model d’explotació ecològica i poder millorar-ne el cultiu, amb la finalitat d’obtenir dades fiables de 3 campanyes i poder difondre els resultats al sector.
A partir d’aquí i una vegada que ha entrat en producció la plantació d’aquesta experiència, APAEMA s’ha mostrat interessada en col·laborar amb l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) per avaluar diferents paràmetres de producció i de qualitat del fruit.
Objectius i justificació
La proposta de col·laboració persegueix com a objectiu principal avaluar la producció dels fruits de les diferents cultivars comercials d’albercoquer sota un model de cultiu ecològic.
A partir d’aquí, es pretenen assolir també els següents objectius específics:
- Plasmar el calendari fenològic de floració de les diferents cultivars presents a l’experiència.
- Descriure el comportament agronòmic de cada cultivar en paràmetres de producció.
- Dur a terme la caracterització morfològica i fisicoquímica del fruit de totes les cultivars estudiades.
Metodologia i disseny experimental
L’experiència està ubicada a la finca de Son Valls, al recinte 66 de la parcel·la 557 del polígon 17, al terme municipal de Porreres. La plantació en qüestió ocupa 1,05 ha de l’extensió total de la finca. Cal esmentar que el recinte presenta una pendent superior al 13%.

Figura 1. Foto aèria de la parcel·la experimental. Font: SIGPAC.
En total, es varen plantar 545 arbres de 5 cultivars comercials d’albercoquers, totes elles empeltades sobre el peu GF-305:
- ASF0905 Aprireve (dcov) REGALCOT®, d’ara endavant aprireve
- ASF0404 Apriqueen (cov) REGALCOT®, d’ara endavant apriqueen
- ASF1005 Apridelice (dcov) REGALCOT®, d’ara endavant apridelice
- ASF0409 Aprisweet (cov) REGALCOT®, d’ara endavant aprisweet
- ASF0405 Apribang (cov) REGALCOT®, d’ara endavant apribang
El marc de plantació és de 5,50 x 3,50 m, i cada cultivar es troba plantada i disposta en tres files.
Taula 1. Principals característiques de les cultivars assajades i nombre de plantes per cultivar.
Cultivar
Autofèrtil
Port
Època de floració
Alternança
Nº arbres
Aprireve
Apriqueen
Apridelice
Aprisweet
Apribang
Sí
Sí
Sí
Sí
Sí
Semi-obert
–
Semi-erecte
Semi-erecte
Semi-erecte
Mitjana
–
Tardana
Tardana
Prim.-mitj.
No
–
No
No
No
25
150
120
125
125
La plantació és en reguiu, amb aportacions llargues i setmanals per degoteig autocompensat. La forma de conducció és en vas de pisos, amb una poda de manteniment anual sobre les branques guia per afavorir el pas de llum i millorar la ventilació i respectant la branca jove, que és la que fructifica.
Pel que fa a la fertilització, s’aporta anualment un adob granulat 4–2–4 (N-P-K) i de forma esporàdica algun corrector d’oligoelements. Respecte als tractaments fitosanitaris, cada any se’n duen a terme entre 8 i 10 aproximadament depenent de l’afectació.
A l’inici de la col·laboració es fa una analítica de la qualitat del sòl i de l’aigua i es comprova que les cultivars plantades corresponen realment amb el material de referència mitjançant una identificació genètica a partir de l’anàlisi de perfil d’ADN.
Una vegada entrades en producció totes les cultivars de cada espècie, es fan les determinacions pertinents durant 3 campanyes seguides, les quals s’ajusten al compliment dels objectius específics.
Pel seguiment de la fenologia de floració de l’albercoquer s’identifiquen 6 arbres de cada cultivar i se’n determina visualment el seu estadi d’acord amb l’escala de Baggiolini (1952) amb una freqüència setmanal. Es defineix com a estat fenològic de la planta aquell estat en el qual es troben almenys el 50% dels seus òrgans, i com estat fenològic de la plantació l’estat més freqüent que presenten els arbres de cada cultivar en un moment determinat.
Per a la determinació de la producció per cultivar es pesa la producció total de 4 arbres.
Pel que fa als paràmetres de caracterització de fruit, es determinen variables de caràcter morfològic i variables fisicoquímiques. Les variables morfològiques són la forma del fruit (qualitativa) i la llavor (qualitativa), el diàmetre lateral (mm), el diàmetre ventral (mm), l’alçada (mm), el pes del fruit (g), el pes de llavor (g). Les variables fisicoquímiques són la força de penetració (kg/8 mm), la duresa (short), l’acidesa (g àcid cítric/100 mL), el pH, els sòlids solubles (º Brix) i l’índex de maduresa (º Brix/[g àcid cítric/100 mL]).
Els aparells i mètodes que s’utilitzen es llisten a la taula següent:
Taula 2. Aparells i mètodes utilitzats per a la determinació de paràmetres de caracterització de fruit.
Paràmetre
Aparell o mètode
Mesures massa camp
Mesures longitudinals
Mesures massa lab.
Força de penetració
Duresa
Acidesa
Sòlids solubles
Bàscula digital Gram, ZMISSIL-F1-60.
Peu de rei digital Digital Caliper, C812190082.
Bàscula digital Kern, KB 1600-2.
Pressió que s’ha d’exercir (en kg) per penetrar la fruita, amb penetròmetre Effegi, FT 327, punta de secció 8 mm.
Duresa de l’epidermis, amb un duròmetre HPE II, Bareiss.
Valoració amb NaOH (0.1 N) a pH = 8,20.
Refractòmetre Zuzi, 50301130.
Resultats esperats
Amb els resultats de la present experiència es persegueix arribar a consolidar dades fiables de tres campanyes de floració, producció i de caracterització de fruits tant de paràmetres físics com químics.
A partir d’aquí i amb les dades obtingudes, es podrà transferir aquesta informació al sector agrícola i fructícola de les Illes Balears tal d’oferir resultats reals i aplicats sobre l’aptitud de cada cultivars i el seu comportament.