FRUITERS | EXPERIÈNCIES
Estudi del comportament agronòmic de varietats i portaempelts comercials d’alvocaters en el municipi d’Esporles
Antecedents
L’any 2022 l’entitat APAEMA va executar una plantació de diferents varietats comercials d’alvocaters, per tal d’avaluar el seu comportament agronòmic en un model d’explotació ecològica i poder millorar-ne el cultiu, amb la finalitat d’obtenir dades fiables d’almenys 3 campanyes i poder difondre els resultats al sector.
Els estatuts de l’IRFAP inclouen com objecte de l’entitat les competències de “Promoure, coordinar, planificar, desenvolupar i avaluar programes d’investigació i desenvolupament, d’innovació, de digitalització i d’experimentació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació” (Decret 05/2021, de 15 de febrer i Decret 37/2022, de 29 d’agost).
A partir d’aquí i una vegada que ha entrat en producció la plantació d’aquesta experiència, APAEMA s’ha mostrat interessada en col·laborar amb l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) per avaluar diferents paràmetres de producció, qualitat del fruit i comportament del portaempelt.
Objectius i justificació
La proposta de col·laboració persegueix com a objectiu principal avaluar l’adaptació del cultiu de l’alvocater a les condicions agroclimàtiques de l’illa de Mallorca, en cultiu tecnificat i producció ecològica certificada.
A partir d’aquí, es pretenen assolir també els següents objectius específics:
- Estudiar l’efecte del portaempeltl ‘Duke 7’, ‘Dusa®’, ‘Toro Canyon’ i peu franc (llavor del cultivar ‘Zutano’) en el vigor del cultivar ‘Lamb Hass’.
- Avaluar agronòmicament paràmetres de producció dels fruits dels cultivars ‘Fuerte’ i ‘Hass’.
- Comparar els paràmetres de qualitat de fruit entre cultivars.
Metodologia i disseny experimental
L’experiència es troba ubicada a la finca de Son Cabaspre, polígon 3 i parcel·la 85 al terme municipal d’Esporles. Consta d’una superfície de 2.75 ha.

Figura 1. Foto aèria de la parcel·la experimental. Font: SIGPAC.
A continuació es llisten els portaempelts emprats per a la varietat Lamb Hass, amb 5 arbres per portaempelt:
Duke 7, Peu franc (Zutano), Toro Canyon, Dusa®
Per a les varietats d’alvocat Hass i Fuerte s’emprà el portaempelt Duke 7, amb 8 arbres per portaempelt.
El maneig de l’explotació s’ajusta als criteris de producció ecològica, amb un marc de plantació de 4 x 3’5 m a totes les varietats i amb reg de suport, per degoteig i autocompensat.
A l’inici de la col·laboració es fa una analítica de la qualitat del sòl i de l’aigua i es comprova que les varietats plantades corresponen realment amb el material de referència mitjançant una identificació genètica a partir de l’anàlisi de perfil d’ADN.
Una vegada entrades en producció totes les varietats de cada espècie, es fan les següents determinacions durant 3 campanyes seguides, les quals s’ajusten al compliment dels objectius específics:
Taula 1. Determinacions que es pretenen fer per tal de determinar el comportament i la qualitat del fruit de cada varietat.
Bloc
Paràmetre
Mètode d’anàlisi
Producció
Producció en massa per arbre
Pesat amb bàscula calibrada (unitat, kg)
Caracterització física
Diàmetre
Perímetre
Pes del fruit
Color
Mesura del diàmetre a l’equador del fruit amb peu de rei (unitat, mm)
Mesura del perímetre a l’equador del fruit amb peu de rei (unitat, mm)
Pesat amb bàscula calibrada (unitat, g)
Espectrofotometria, utilitzant l’escala cartesiana de CIELab* i la polar CIELCh
Caracterització química
Sòlids solubles (Graus Brix)
pH
Acidesa total (g d’àcid màlic o cítric/kg de fruita)
Índex de maduresa
EN 12143 (1996). IFU nº 8.
pH-metre calibrat amb solucions amortidores de pH 4,0 i 7,0
EN 12147 (1996). IFU nº 3.
Quocient entre l’extracte sec i l’acidesa total
Resultats esperats
Amb els resultats de la present experiència es persegueix arribar a consolidar dades fiables de tres campanyes. Es podrà observar l’efecte del portaempelt sobre la varietat i el creixement de l’arbre. D’altre banda es presentaran resultats de producció i de caracterització de fruits tant de paràmetres físics com químics.
A partir d’aquí i amb les dades obtingudes, es podrà transferir aquesta informació al sector agrícola i fructícola de les Illes Balears tal d’oferir resultats reals i aplicats sobre l’aptitud de cada portaempelt i de cada varietat.
L’estudi s’ajustarà a les recomanacions i directrius oportunes pel que fa als mètodes analítics utilitzats i als paràmetres dels resultats esperats.