EL CULTIU DE L’AMETLER
L’ametler (Prunus dulcis Mill.) és un cultiu originari de l’Àsia Central, àmpliament difós i especialment concentrat a les zones pròximes a la conca Mediterrània. Es tracta d’un cultiu tradicional amb una gran importància econòmica. Espanya n’és el segon país productor, amb un volum que oscil·la entre el 10 – 15% de la producció mundial.
A les Illes Balears, actualment la superfície destinada al cultiu de l’ametler en producció és de 12.892 ha amb una producció de 2.884 T i un valor econòmic de 2.278.738 € (IRFAP, 2022). Des de l’any 2017, la superfície en producció disminueix any rere any, fet que ens indica un cert abandonament del cultiu, i en conseqüència una disminució de la producció. Aquesta, des de l’any 2016 fins al dia d’avui, és aproximadament del 70%.
L’IRFAP du a terme vàries experiències del que aquest cultiu n’és el protagonista. A continuació, podeu accedir a les memòries tèniques i informes de resultats de cada experiència:
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) arrencà aquesta experiència en col·laboració amb l’empresa Aguazur SL amb l’objecte de conèixer l’adaptació de varietats d’ametler de floració tardana en condicions de reg deficitari a Mallorca. Per aquest motiu, entre la campanya 2014-2015, es va dur a terme una plantació experimental de 2,13 ha a Xorrigo amb 14 varietats d’ametler obtingudes en programes de millora varietal dels centres de recerca IRTA, INRA, CEBAS-CSIC i CITA.
Durant l’experiència, s’avaluaren la sensibilitat i els paràmetres agronòmics i productius de cada varietat. Addicionalment, s’estudiaren les característiques físiques i la qualitat nutricional del bessó produït per les diferents varietats estudiades.
Paraules clau: ametler, adaptació climàtica, sensibilitat malalties, qualitat nutricional, reg deficitari, caracterització, producció, millora varietal.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) va arrencar aquesta experiència amb l’objecte de dur a terme la caracterització nutricional de 23 varietats locals i 3 comercials d’ametla del banc de germoplasma de Son Real (Santa Margalida, Mallorca) i de la finca de Xorrigo (Palma, Mallorca) a partir de la campanya de 2022, així com d’altres orígens de finques externes que s’aniran incorporant al projecte.
Paraules clau: ametler, varietats comercials i locals, característiques nutricionals, perfil d’àcids grassos, IGP Ametla de Mallorca.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) ha arrencat aquesta experiència amb l’objecte d’avaluar la resposta fisiològica de diferents cultivars d’ametler en condicions d’estrès hídric a Mallorca sota un model de cultiu convencional, tecnificat i intensiu. La finalitat és obtenir dades fiables de 3 campanyes i poder difondre els resultats al sector. Per aquest motiu, s’ha realitzat un assaig amb 6 cultivars d’ametller a la finca experimental de Sa Granja, a Palma.
Dins l’experiència s’avaluen diferents aspectes com la capacitat d’adaptació dels diferents cultivars enfront de condicions d’estrès hídric, o la incidència de plagues i malalties sobre aquestes varietats. Addicionalment, es pretén generar indicadors que permetin prendre decisions davant una situació d’estrès hídric i quantificar la seva afectació sobre la qualitat de l’ametla d’aquests cultivars.
Paraules clau: ametler, estrès hídric, malalties, plagues, adaptació climàtica, qualitat nutricional.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) va arrencar aquesta experiència amb l’objecte de dur a terme la caracterització morfològica, fenològica i nutricional de varietats tradicionals d’ametler, així com l’estudi de les necessitats de fred. Per aquest motiu, s’han realitzat assajos amb diferents varietats locals i foranes a les finques de Xorrigo i Son Real, ubicades a Palma i Santa Margalida, respectivament.
A partir dels assajos esmentats, s’avaluen diferents aspectes com la fenologia de floració i les necessitats de fred d’aquestes varietats. Posteriorment, s’analitza si hi ha diferències en aquests aspectes entre les varietats foranes i locals o entre les varietats foranes a Mallorca i al lloc d’origen.
Paraules clau: ametler, necessitats de fred, fenologia, floració, varietats locals, varietats tradicionals, adaptació climàtica, caracterització, morfologia, qualitat nutricional.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.