EL CULTIU DEL GARROVER
El garrover (Ceratonia siliqua L.) és una espècie vegetal que pertany a la família de les lleguminoses i que es distribueix per tota la conca mediterrània. És considerat un cultiu tradicional de Mallorca i Eivissa i referències històriques constaten la seva importància a les Illes Balears.
Actualment el cultiu del garrover a les illes ocupa un total de 12.178 hectàrees (IRFAP, 2023), majoritàriament de plantacions en secà associades amb altres cultius mediterranis com l’ametler o l’olivar.
L’IRFAP du a terme vàries experiències del que aquest cultiu n’és el protagonista. A continuació, podeu accedir a les memòries tèniques i informes de resultats de cada experiència:
L’any 2014 l’entitat Productos Martin, SA va executar una plantació de diferents cultivars locals de garrover. El 2014, l’empresa mostrà interès en col·laborar amb l’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) i avaluar el comportament agronòmic del cultiu en un model d’explotació ecològica tal de millorar-lo, amb la finalitat d’obtenir dades per poder difondre els resultats al sector.
Paraules clau: garrover, sequera, producció ecològica, comportament agonòmic, rendiment.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) ha arrencat aquesta experiència amb l’objecte d’avaluar la viabilitat de l’ús d’aigua regenerada sobre el comportament agronòmic i la qualitat del fruit en un model d’explotació intensiu dels cultivars més productius de garrover garantint la innocuïtat amb la finalitat d’obtenir dades fiables de 5 campanyes i poder difondre els resultats al sector.
Paraules clau: garrover, reg aigües regenerades, comportament agonòmic, qualitat de l’aigua, qualitat del fruit, contaminants al fruit.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) va arrencar aquesta experiència amb l’objecte la caracterització fisicoquímica, antioxidant i tecnològica de la garrova de vint-i-tres cultivars de Ceratonia siliqua L. del banc de germoplasma de Son Real (Santa Margalida, Mallorca) durant la campanya de 2022.
Paraules clau: garrover, efecte varietal, qualitat de la goma de garrofí, qualitat de la polpa de la garrova, rendiment en garrofí, propietats funcionals.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) ha arrencat aquesta experiència amb l’objecte d’avaluar la resposta fisiològica de diferents cultivars de garrover en condicions d’estrès hídric a Mallorca, amb la finalitat d’obtenir dades fiables de 3 campanyes i poder difondre els resultats al sector.
Paraules clau: garrover, efecte varietal, estrès hídric, indicadors d’estrès hícric, qualitat de garrova en condicions d’estrès.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) ha arrencat aquesta experiència amb l’objecte d’avaluar la fenologia de floració en un model d’explotació convencional de diferents cultivars de garrover, amb la finalitat d’obtenir dades fiables de 3 campanyes i poder difondre els resultats al sector.
Per aquest motiu, es duen a terme tasques de descripció i comparació de la fenologia de diferents varietats de garrovers a les finques de Son Real (Santa Margalida), Consell (Consell) i Son Mulet (Llucmajor). Addicionalment, es realitza un estudi de la capacitat d’autofecundació de cultivars hermafrodites a la finca de Sa Granja, a Palma.
Paraules clau: garrover, fenologia, floració, pol·linització, hermafrodita, autofecundació.
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.
L’Institut de Recerca Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) ha arrencat aquesta experiència amb l’objecte de caracteritzar i descriure els cultivars locals de garrover amb la finalitat d’obtenir dades fiables d’aquestes i proporcionar els resultats al sector. Per aquest motiu, a partir de la plantació de garrovers de Son Real, que inclou 52 varietats, s’han realitzat diferents tasques com tractar d’establir un llistat no confós de les varietats de garrover conegudes a Mallorca i Eivissa, mitjançant la identificació genètica de les varietats per aclarir sinonímies i homonímies.
D’aquestes varietats, també s’ha estudiat l’hàbit de creixement, el vigor i la caracterització morfològica de la planta, la fulla, els fruits i la llavor, a més de paràmetres de producció, comportament agronòmic i rendiments en garroví.
Paraules clau: garrover, sinonímies, caracterització, identificació genètica, varietats locals, caracterització, rendiment garroví, morfologia..
Llegeix més sobre aquesta experiència aquí.